Er komt een gloednieuw, mooier en beter websitepakket dan ooit aan. Zet jezelf op de wachtlijst voor een mooie pilot-korting!

Welk website platform kies je?

In deze blog:

Ga je een nieuwe website maken, maar twijfel je nog waarmee je die gaat bouwen? Misschien heb je al over allerlei verschillende mogelijkheden qua platformen en websitebouwers gehoord. En krijg je allerlei meningen en adviezen van anderen: waarom je écht het ene systeem moet kiezen en niet het andere.

Of je hebt juist geen idee welke mogelijkheden er allemaal zijn en bent daar juist wel benieuwd naar. Ik ga je meenemen in alle soorten opties die er zijn, en welke je in mijn ogen het beste kunt kiezen. Ze hebben allemaal voor- en nadelen en het is natuurlijk helemaal aan jou welke mogelijkheid het beste bij je past.

Jouw keuze is uiteindelijk een uitkomst van allerlei factoren bij elkaar opgeteld:

  • Of je de site in eigen beheer wil hebben of niet
  • Je budget
  • Hoeveel vrijheid je wil qua design
  • Met welke technische functies je het kunt uitbreiden zoals een betaalsysteem
  • En hoe dummy-proof het moet zijn.

Doe vooraf goed je onderzoek

Het is goed om hier echt even goed over na te denken en niet vol enthousiasme beginnen in een websitebouwer. Want je bent anders zo dagen of zelfs maanden verder voor je erachter komt dat je eigenlijk helemaal niet kan doen wat je wil op dat platform. En dan kan je weer helemaal opnieuw beginnen in een ander platform. Want als je van platform wisselt ben je je site kwijt en moet je alles opnieuw opbouwen.

Ik werk zelf alleen met WordPress in combinatie met Elementor. Ik ken dus niet alle ins en outs van elk platform, waardoor ik niet alle voor- en nadelen precies tegenover elkaar zetten. Maar ik kan je wel de factoren vertellen waar je op kan letten, waarmee je voor jezelf moet afwegen hoe belangrijk elke factor voor jou is.

Voor ik naar die eerste factor ga, is dit nog even super belangrijk om te vermelden: waar ik het heb over WordPress, bedoel ik wordpress.org en NIET wordrpress.com. Het is super verwarrend, maar dit zijn twee totaal verschillende dingen! WordPress.com is een platform waar je bijna niks mee kan en veel voor betaalt. En WordPress.org is de versie waar ik mee werk en waar je juist ALLES mee kan en waar ik het hierna dus over zal hebben.

1. Heb je je website in eigen beheer?

Dit is meteen een interessante en iets waar je waarschijnlijk niet zo snel over nadenkt, maar dit is super belangrijk op de lange termijn.

Als je bijvoorbeeld je website gaat maken bij platforms als Wix, Showit, Jouwweb, Jimdo, Joomla, of Squarespace, dan moet je het zien alsof je bij hen je website huurt. Je betaalt per maand een vast bedrag om je website in de lucht te houden. Ze werken allemaal met hun eigen ingebouwde software en je host je site bij dat platform.

Wat als je stopt met betalen?

Met andere woorden: als je stopt met betalen bij dat platform, omdat je daar weg wil om welke reden dan ook, gaat je website uit de lucht. Er is geen mogelijkheid om die te exporteren of om te zetten naar een ander platform. Je moet dan helemaal opnieuw beginnen.

Zie het als een gemeubileerd huurhuis waar je alle spullen achter moet laten, en je daarna weer een ander gemeubileerd huis gaat huren. Waar je weer opnieuw moet leren waar alle spullen liggen en hoe alle keukenapparaten werken.

Terwijl als je met WordPress zou werken, kun je het meer zien als een huis kopen. Dat huis kun je helemaal naar wens inrichten en aankleden zonder beperkingen, want geen huurbaas die er wat van vindt. Als je toch ooit wil verhuizen, kun je je inboedel (je website) gewoon in dozen inpakken en meenemen naar een ander huis. Met dat huis bedoel ik dan een hostingpartij. Als je niet meer tevreden bent over de ene hostingpartij, kun je met WordPress dus je boeltje inpakken en verhuizen naar een andere hostingpartij.

Wat is hosting?

En even tussendoor, mocht je niet weten wat een hostingpartij is: hosting is een stukje internet dat je koopt om je website op te plaatsen. Dat heb je nodig om je website op te kunnen zetten. Bij de platforms zoals Wix en Showit etc zit dat dus bij je abonnement inbegrepen waardoor je er niet weg kunt, en bij WordPress kies je zelf bij wie je je site wil hosten en kun je tussendoor verhuizen.

Je bent bij WordPress dus echt eigenaar van je site, net als bij een koophuis. Bij de andere platforms huur je je website alleen maar, en ben je die kwijt als je stopt met betalen.

2. Hoeveel vrijheid in de vormgeving krijg je met het platform?

Ik pak weer even dat voorbeeld van dat gemeubileerde huurhuis erbij: daar kun je zo in trekken. Het kost je dus niet veel tijd om jezelf wegwijs te maken in het systeem van het platform, maar je bent bij die platforms wel enorm beperkt in de vrijheid. Het is namelijk zo gemaakt dat niet-webdesigners, of zelfs digibeten, niets fout kunnen doen. Dat het dus dummy-proof is. Ideaal dus maar de keerzijde is dat het zó zit dichtgetimmerd dat je heel weinig vrijheid in de vormgeving krijgt en het dus waarschijnlijk net niet krijgt zoals je wil.

Als je iemand bent die daar niet veel om geeft, is dit dus een factor die voor jou niet belangrijk is. Dan is gebruiksvriendelijkheid voor jou waarschijnlijk belangrijker dan de vrijheid in vormgeving.

Wil je juist wél alles kunnen doen qua vormgeving, dan wil je liever dat koophuis waar niemand zich bemoeit met jouw designkeuzes. Leren met een systeem te werken die je alle vrijheid geeft is minder dummy-proof en kost dus wel wat meer tijd om mee te leren werken. In tegenstelling tot een gemeubileerd huurhuis waar je zo in kan trekken, maar dan kun je het dus wel precies zo maken (of laten maken) zoals jij wil.

3. Hoeveel vrijheid in functies en integraties heb je met dit platform?

Bij veel platforms heb je tegenwoordig best veel integraties voor bijvoorbeeld een webshop, agenda, nieuwsbriefinschrijvingen enzo. Als je van zulke functies gebruik wil maken, betaal je maandelijks extra. Maar heb je een specifieke functie nodig, dan moet je maar hopen dat het platform dat ondersteunt. Vaak kom je er pas na een tijdje achter, wanneer je een nieuwe functie nodig hebt omdat je bedrijf groeit, dat dat helemaal niet kan op dat platform. Of niet op de manier waarop jij het wil.

Daartegenover kun je met WordPress eigenlijk alles doen wat je maar wil: er is altijd wel iemand die er een plugin voor gemaakt heeft. En een plugin is trouwens een stukje software dat je op je WordPress site kan installeren voor een extra functie.

En omdat bijna 50% van de websites op internet met WordPress gemaakt zijn, zijn er ook héél veel WordPress designers en developers die je kunnen helpen met je site. Weer even die vergelijking met dat huis: je kan prima eerst het hoognodige laten doen. Zoals zorgen dat je kunt slapen, koken en douchen. En wanneer je dan meer kamers nodig hebt of fancy gadgets (dus functies) in je huis wil, kun je gewoon aannemers (dus webbouwers) inhuren om dat voor je te bouwen. Met andere woorden, wanneer je bedrijf groeit, kan je WordPress site met je meegroeien.

4. Wat zijn de kosten op lange termijn vs korte termijn?

Bij de gemeubileerde huurhuis-platforms (zo noem ik ze maar even voor het gemak) is het heel aantrekkelijk dat je slechts een bedrag per maand betaalt en dan klaar bent. Dat kan ideaal zijn als je nog niet zeker bent van je bedrijf of je concept en je dit eerst wil testen. Of dat je eerst goedkoop en klein wil beginnen, en op een later moment pas wil investeren in een koophuis-website.

Want net als bij een koophuis from scratch inrichten naar wens, investeer je in het begin een hoger bedrag. Maar daarna is het klaar, is het van jou en heb je geen maandelijkse kosten, behalve je jaarlijkse hosting en eventuele licenties, zoals Elementor, wat bij elkaar maar een paar tientjes kost.

Dit klopt dus ook weer precies met huizen: op de korte termijn lijkt huren voordeliger, maar wat als je 5 jaar een huis huurt? Dat kennen we in de huizenwereld als weggegooid geld dat je beter in een koophuis had kunnen stoppen, want dan is het tenminste VAN jou. Dat huurhuis is op de lange termijn duurder dan het koophuis. En als je stopt met betalen voor dat huurhuis, ben je het kwijt en kan je weer opnieuw beginnen. Neem dat dus ook zeker mee in je overweging!

5. Hoe gebruiksvriendelijk is het platform?

Eigenlijk heb ik het al benoemd bij de factoren over vrijheid in vormgeving en functies, maar dit is zo’n belangrijke overweging dat ik heb ook nog even apart wilde benoemen: de gebruiksvriendelijkheid.

Een grote reden voor veel ondernemers om niet voor WordPress te gaan IS juist die gebruiksvriendelijkheid. WordPress heeft namelijk het imago onnodig ingewikkeld en verwarrend te zijn. En dat snap ik helemaal, want ik vond dat zelf ook toen ik er voor het eerst mee begon. Als je dat helemaal vanaf nul zelf gaat installeren en bekijken, is de logica echt heel ver te zoeken en denk je al snel “Laat maar, ik ga wel lekker naar Wix ofzo waar alles een stuk logischer is”.

Hoe je WordPress inricht bepaalt het gebruiksgemak

Maar het ding van WordPress is: WordPress is slechts de fundering en je maakt het logisch en gebruiksvriendelijk door de juiste inrichting te kiezen. Dus weer net als bij je huis: zorgen voor een logische indeling. Oke, voor je nu denkt, meid waar héb je het over, ik zal het uitleggen.

WordPress op zichzelf is dus eigenlijk nog niks, het is alleen de fundering. Je kunt kiezen uit verschillende pagebuilders die bepalen hoe makkelijk je je site kunt vormgeven en aanpassen. Mijn favoriete pagebuilder is Elementor, want daarmee kan ik alles maken wat ik als webdesigner ontwerp. Het is de perfecte combinatie van gebruiksvriendelijk, zónder je te beperken in je creatieve vrijheid.

Als je dus blind in WordPress duikt en een gratis thema installeert, snap ik dat je er niet uit komt en je voor een inboedel huurhuis-platform kiest waar alles een stuk gebruiksvriendelijker is. Maar het gaat er dus maar net om welke tools je binnen WordPress gebruikt.

WordPress is pittig als je het from scratch zelf gaat doen

Zelfs als je Elementor als pagebuilder kiest, is het nog steeds best pittig als je alles vanaf nul zelf gaat instellen, inrichten, mooie pagina’s opbouwen en leren hoe alles werkt. Dat is ook de reden dat ik in mijn websitepakket je een hele basis geef waarin alles al klaarstaat qua pagina’s, techniek en vormgeving, waardoor je het alleen nog maar in hoeft te vullen. En hoe je dat doet leer ik je natuurlijk in de bijbehorende training.

Maar die combinatie van vrijheid van WordPress met Elementor, en het skippen van al het gedoe dat bij zelf uitzoeken komt kijken door mijn websitepakket, is echt een gouden combinatie. Op die manier heb je dus best of both worlds: de vrijheid én het gebruiksgemak.

Een klant van mij reageerde onder mijn post op Instagram met: “Met mijn eerste zelf gebouwde website was het twee (ik overdrijf niet) weken bijna onafgebroken klooien, Youtube filmpjes kijken en heel veel vieze woorden zeggen… Toen kwam ik jou tegen. Klaar binnen 2 dagen. (met pauzes ;-))”.

6. Hoe SEO vriendelijk is het platform?

Mocht je denken: seejowattes? SEO staat voor Search Engine Optimalisation en betekent in simpele taal: het optimaliseren van je pagina’s om Hoger in Google te komen.

Vroeger was het zo dat de platforms als Squarespace, Wix en Showit etc weinig mogelijkheden voor SEO-optimalisatie hadden. Het schijnt dat dat tegenwoordig wel wat is verbeterd. Maar het schijnt nog steeds behoorlijk beperkt te zijn en de opties voor SEO zitten erg verstopt. Niet heel intuïtief in gebruik dus alsnog.

WordPress is juist van origine gemaakt als blog platform (en bloggen is natuurlijk dé manier om hoger in Google te komen), en dat merk je ook in de SEO mogelijkheden. Alleen al met de gratis plugin Yoast kun je je site enorm verbeteren op gebied van SEO.

Verder draait SEO vooral om de teksten die je op je site zet en is het platform hierin dus zeker niet allesbepalend. Maar als SEO heel belangrijk voor je is, kun je er wel meer mee in WordPress.

7. Waar werkt je webdesigner mee?

Je kan het ook nog laten afhangen van je webdesigner. Als je al een webdesigner op het oog hebt die je hele toffe websites vind maken, kun je je natuurlijk ook door diegene laten adviseren en meegaan in de systemen waar diegene mee werkt.

Zoals ik al zei werk ik zelf dus alleen met WordPress i.c.m. Elementor. Ik vind zelf namelijk dit super belangrijk:

  • De vrijheid in het ontwerp: ik kan er alles mee maken wat ik wil.
  • Dat je niet gelimiteerd bent in welke technische functies je wil toevoegen.
  • Dat je alles in eigen beheer hebt en niet je site “huurt” totdat je stopt met betalen.
  • Dat je ook niet meteen je website kwijt bent als je stopt met betalen.
  • Dat je überhaupt niet vast zit aan een abonnement, maar één keer investeert en dan klaar bent.

Dat zit allemaal goed bij WordPress + Elementor. En ook al is de learning curve dus in eerste instantie wat hoger: het is met mijn websitepakket meer dan 100 digibete dierenprofs óók gelukt zelf hun WordPress site te maken. Als je dus maar niet from scratch hoeft te beginnen en het niet allemaal zelf hoeft uit te zoeken.

Conclusie: waar kun je het beste voor kiezen?

Het korte antwoord is: het ligt eraan wat voor jou belangrijk is. Bovenstaand lijstje is waarom ik voor WordPress i.c.m. Elementor zou kiezen. Maar misschien vind jij wel andere factoren belangrijker en kies je daarom juist liever niet voor WordPress.

Als je bijvoorbeeld eerst eens wil zien of je je bedrijf van de grond krijgt, met een lage instap wil starten en alles zelf wil doen, dan zou ik zeggen: kies het goedkoopste abonnement bij een dummy-proof bouwer zoals Jouwweb of Wix.

Houd er dus wél rekening mee dat wanneer je gaat groeien, je tegen een plafond aan loopt en je binnen de kortste keren je site opnieuw gaat willen laten maken in een platform met meer mogelijkheden, zoals WordPress.

Uiteindelijk is alles is oké en kun je overal een nette site mee maken waar je baasjes mee kunt aantrekken. Als je maar een bewuste keuze maakt en weet wat je kunt verwachten. Zodat je niet een half jaar later spijt hebt en weer opnieuw kunt beginnen.

Ik ben heel benieuwd of dit je heeft geholpen een goeie keuze te maken! Voor welk platform ga jij?

Simone Hervij van Digitale Pootjes
Simone Hervij

Ik help jou, de welzijnsgerichte dierprofessional, graag aan ijzersterke websites. Zodat je meer baasjes gaat bereiken, meer omzet maakt én dierenwelzijn verhoogt!