Er komt een gloednieuw, mooier en beter websitepakket dan ooit aan. Zet jezelf op de wachtlijst voor een mooie pilot-korting!

Hoe mijn winstdoel me leegzoog

In deze blog:

Net als bijna elke ondernemer had ik doelen gesteld voor 2023 en de jaren hiervoor. Het meest voor de hand liggende zijn natuurlijk bepaalde gelddoelen, maar het kunnen ook doelen zijn zoals je nieuwe website af krijgen, een X aantal volgers hebben, een locatie voor je bedrijf huren of kopen, iemand aannemen, een X aantal klanten per maand aantrekken, een maillijst met een X aantal warme leads, bepaalde samenwerkingen aangaan, en ga zo maar door.

Voor je bedrijf vs aan je bedrijf werken

Doelen stellen is ook heel goed, want ze geven je richting en handvatten waar je naartoe werkt. Alleen doelen stellen, daar een stappenplan voor maken, dat inplannen, én uitvoeren? Ehhh ja, daar was ik zelf niet heel goed in.

Zo had ik wel bepaalde doelen gesteld, maar zat ik alsnog vaak genoeg achter mijn computer ‘s ochtends van: “Eeehh, wát ga ik doen vandaag?”. Niet per se dat het zo rustig is, maar dat je van de gekkigheid niet weet waar je moet beginnen. 9 van de 10 keer ging ik dan ook in brandjesblus-modus of ging ik gewoon aan klantprojecten werken.

Maar echt aan mijn doelen, of aan mijn bedrijf werken? Dat blijkt nog best een kunst. Het is veel veiliger en makkelijker om te reageren op wat er binnen komt aan mails en opdrachten van klanten, dan echt gericht aan je doelen werken.

Dit is mijn winstdoel voor 2023

Maar ik had één doel waar ik praktisch mee naar bed ging en mee opstond. En dat was: om dit jaar 55.000 winst te draaien. Ik heb het bewust over winst (dat is je omzet min je kosten) en niet omzet. Want je kan misschien wel 50k winst draaien; als je daar tegenover 2 ton kosten moet maken om dat te bereiken, heb je in mijn ogen niet echt een gezond bedrijf (verhouding van 20% winst en 80% kosten). In mijn geval heb ik heel weinig kosten, waardoor mijn verhouding 91% winst en 9% kosten is.

Voor context: ik had hiervoor een ander bedrijf waar ik gewoon grafisch ontwerper en webdesigner was voor iedereen, dus geen niche zoals nu. In 2018 was mijn winst 20k. Het jaar erop was ik totaal niet happy met mijn bedrijf en erg zoekende, waardoor mijn winst maar 7k was. In 2020 startte ik Digitale Pootjes en werd mijn winst 22k, en in 2021 34k.

En in 2022 was mijn doel 50k, wat al een enorme stretch voor me was, maar dat werd uiteindelijk zelfs 54k! En dat helemaal in mijn eentje, zonder team. Voor mij dus een enorme mijlpaal en een teken dat ik de juiste keuze had gemaakt w.b. vol voor Digitale Pootjes gaan (sinds 2020) 😊

Dit jaar was ik zo zoekende (zowel privé als zakelijk) dat ik mijn winstdoel voor 2023 niet enorm heb opgetrokken, maar op 55k heb gezet. Als ik maar iéts meer had dan vorig jaar, dan had ik al groei en was ik tevreden.

Waarom heb ik dat doel eigenlijk?

Want kijk: het is mijn grote droom om uiteindelijk een woonboerderijtje in het bos te kunnen kopen. Met een stukje grond waar ik geadopteerde en geredde dieren op kan laten rondstruinen. Daarvoor is een (tegenwoordig mega dikke) hypotheek voor nodig. En een bank wil groei zien. Als je volgens de hypotheek-calculators (je kent ze vast wel) een jaar minder winst hebt gemaakt dan het jaar ervoor, kan je het wel vergeten. Je te lenen bedrag dondert helemaal in elkaar en je moet eigenlijk vanaf dat mindere jaar weer vanaf 0 beginnen met elk jaar groeien.

Dus met andere woorden: als ik in 2022 54k winst heb gemaakt, moét het in 2023 minstens 55k zijn. Anders is het game over. Tenminste, dat was altijd mijn logica. En tot nu toe heb ik sinds dat dieptepunt in 2019, netjes elk jaar groei doorgemaakt. Dus so far so good. En ik zat best lekker op schema dit jaar, met gemiddeld per maand maand € 4500 winst. Dus die 55k moest lukken!

Wanneer je doel je gaat saboteren

Totdat het oktober werd, mijn focus, productiviteit, creativiteit, enthousiasme en motivatie intussen een nulpunt had bereikt. Want hartstikke leuk dat ik goed winst maakte, maar ik zat er totaal niet lekker in, kwam moeilijk mijn bed uit, ging elke dag met tegenzin aan het werk, en was alleen maar bezig met hoe ik de volgende maand in godsnaam weer die € 4500 winst aan ga tikken.

De klantprojecten waren intussen ook wel klaar en ik had op dat moment even geen nieuwe aanwas aan nieuwe klanten. Dat kwam natuurlijk doordat ik amper marketing deed, omdat ik het tot nu toe elke maand toch wel redde. Maarja, op een gegeven moment houdt dat natuurlijk op. Je moet altijd aan marketing blijven doen en blijven zaaien, zodat je doorlopend kan blijven oogsten. En dat had ik niet gedaan.

En dan ging ik ook nog op vakantie naar Schotland én werd ik daarna ziek. Dus toen ik daarna weer aan het werk ging, pakte ik mijn winstdoel er weer even bij en raakte ik in paniek. Ik zou in november en december nog dik 4k aan winst moeten binnenharken om die 55k te halen.

Ik moest snel een piek in mijn inkomsten creëren

Er zat maar één ding op: snel een lancering voor eind november voorbereiden. Lees: een piek creëren door ineens heel veel waarde te delen, opgewarmde leads te verzamelen op een wachtlijst, hen een serie mails sturen met een tijdelijk aanbod met dikke bonussen, en dan fingers crossed dat genoeg dierenprofs ja zeggen. Oh, en hopen dat niet iedereen voor in termijnen kiest, want dan red ik het alsnog niet.

Ik voel de stress alweer opborrelen terwijl ik dit schrijf. Het zou ook zó vanuit een tekort-energie komen. En het schreeuwt: “Ik wil dat je van me koopt want IK moet mijn gelddoel halen”. In plaats van “Ik wil jou gewoon zo goed mogelijk helpen”. Dat VOELEN mensen gewoon. Maar ik dacht ook: “ja maar ik moét wel, anders haal ik toch mijn gelddoel niet?! Anders ga ik toch nooit die hypotheek krijgen? En dan kan ik toch nooit die woonboerderij kopen met allemaal geadopteerde dieren op een stukje grond? Want daar doe ik het allemaal voor!”

En ineens dacht ik… waarom mezelf zo vreselijk onder druk zetten met een doel die me helemaal verlamt, het plezier ontneemt en mijn creativiteit blokkeert? Een doel die me alleen maar stress geeft of ik ooit een hypotheek zal krijgen? En laten we eerlijk zijn: in deze huizenmarkt, zeker als single zzp’er, heeft dat voorlopig tóch geen zin en hoef ik ook nog even niks te kopen. Plus, ik woon voorlopig HEERLIJK in mijn knusse chaletje in het bos met mijn drie honden.

Ineens viel alles op zijn plek

En toen keek ik afgelopen weekend (ik schrijf dit 31 oktober) een paar video’s (vooral deze en deze) van Alex Hormozi voorbij, een super inspirerende ondernemer die ik pas geleden heb ontdekt, en toen viel alles op zijn plek. Dit punt dat hij maakte bleef me vooral bij:

”The goal is not the outcome, the goal is doing the activity”

Alex Hormozi

Waar bij mij dus de outcome dat winstdoel van 55k is. Maar hij zegt dus dat je doel zou moeten zijn om bijvoorbeeld consistent content te maken en dát vol te houden. Dan volgt die outcome vanzelf.

En hij zei ook (ik weet de originele Engelse quote even niet meer, maar dit had ik voor mezelf opgeschreven): als je het doet vanuit wie je écht bent, kun je oneindig doorgaan, waardoor je die resultaten vanzelf behaalt. Ten opzichte van de persoon die het in de 1e plaats doet voor het geld, waardoor áls je dan veel geld verdient in een maand, je gas terugneemt omdat je je doel hebt behaald.

En dat is precies ook bij mij gebeurd: ik werd marketingtechnisch “lui”, omdat ik al gemiddeld € 4500 winst maakte. Maar dan stagneert de boel ineens, en dan ga je in paniekmodus proberen een piek te creëren om weer geld binnen te harken.

Hoe belangrijk IS geld eigenlijk voor mij?

En begrijp me niet verkeerd, het gaat mij niet eens om de hoeveelheid geld. Ik ben één grote gierigaard, leef erg zuinig, en heb niks met dure spullen. Het meeste geld gaat eigenlijk naar de dierenarts met al die geadopteerde honden. Ik wil vooral geld verdienen zodat ik die dierenarts kan blijven betalen, ik het aan goede dierendoelen/projecten kan geven, en zodat ik voor mezelf om een woonboerderij kan kopen waar ik dieren wil opvangen. En natuurlijk zodat ik zelf gewoon fijn kan leven, maar daar is dus niet heel veel geld voor nodig.

Maar de denkfout die ik altijd maakte bij dat woonboerderijtje, is dat ik dán pas gelukkig ga zijn, dán zal ik pas geen stress meer hebben. En dat is natuurlijk niet zo. Sterker nog, ik denk dat als ik NU die woonboerderij zou kopen en daarin ga wonen, dat ik nog net zoveel stress en onrust ervaar als de afgelopen jaren.

En dat betekent niet dat ik die droom van dat woonboerderijtje in het bos moet opgeven. Maar ik kan en mag in het hier en nu WEL ook gewoon al gelukkig zijn, en genieten van het proces en de reis. Zonder er zoveel druk op te leggen.

Kies ik voor de korte of lange termijn?

En heel eerlijk… dit kwartje is wel vaker gevallen. Maar de afgelopen dagen stond ik letterlijk voor een splitsing door die paniek om mijn winstdoel: kies ik voor de lange termijn strategie (waarbij ik waardevolle content ga delen op een manier die bij me past en ik makkelijk volhoud), of ga ik voor de korte termijn strategie (waarbij ik een lancering zou doen met een wachtlijst voor mijn Digitaal op Poten pakket)?

Met die lange termijn strategie zou ik meer rust ervaren, omdat ik vanuit vertrouwen in het proces, consistent waarde zou delen. Dat zou dan komen vanuit de energie van jou oprecht willen helpen en impact willen maken. Nadeel daarvan is dat ik mijn winstdoel dit jaar dan hoogstwaarschijnlijk, want dat weet je ook maar nooit, zou gaan halen.

Zou ik voor die korte termijn strategie gaan, waar ik in eerste instantie naar neigde, dan zou ik waarschijnlijk – en ook daar heb je geen controle over – wél mijn wintsdoel halen. Maar dat zou gepaard gaan met een hoop onrust, druk, en kost mij een hoop energie. Terwijl dat dan over een paar weken weer voorbij is, en ik dan waarschijnlijk uitgeblust ben en dan volgend jaar weer opnieuw in die cycle terecht kom.

En toen hakte ik de knoop door

Nadat ik dus die video van Alex Hormozi (ik zal de link naar die video delen in de shownotes) had gezien afgelopen weekend, hakte ik meteen de knoop door: fok die korte termijn strategie, fok dat winstdoel, fok die hypotheek en fok die onnodige stress. Ik laat dat doel los en kies nu heel bewust voor de lange termijn strategie. Ik ga erop vertrouwen dat als ik waarde ga delen vanuit waar het mij allemaal om draait, namelijk impact maken en dierenwelzijn verhogen, dat dat resultaat vanzelf volgt.

En hoe lang dat duurt, is niet relevant. Als je maar gelukkig kunt zijn met wat je hebt in het hier en nu, en leert genieten van die weg ernaartoe. Dát is waar ik nu op ga focussen. En die keuze alleen al geeft zoveel rust!

Ik accepteer dus dat ik dat winstdoel waarschijnlijk niet ga halen. En weet je? Ik heb nu al meer dan genoeg. Het HOEFT ook helemaal niet. Ik gun het mezelf ein-de-lijk om die druk los te laten. En daardoor weer zin te krijgen in de dag, vol inspiratie en creativiteit.

Daar kijk ik ZO naar uit, want dat is echt wel tijdje weggeweest. Allemaal door die zelfopgelegde druk! Ik verwacht echt dat mijn motivatie, productiviteit, creativiteit en focus weer helemaal gaat stromen. Puur door deze keuze om voor de lange termijn strategie te gaan, omdat die beter bij mij past. En door doelen los te laten die je alleen maar stress geven, want een doel proberen te behalen mag NOOIT ten koste gaan van je gemoedstoestand.

Hoe ga ik nu verder?

Ik zal vast nog eens een lancering doen, of een spontane, tijdelijke actie. Daar is ook helemaal niks mis mee. Als je maar even voor jezelf stilstaat bij waarom je dit doet: is het puur en alleen om een piek te creëren in je inkomsten, maar kost het je veel stress en energie, en voel je dat je vooral aan je winstdoel denkt en niet aan hoe je jouw klant het beste kunt helpen? Doe jezelf dan een lol en kies een andere strategie.

Is het om een piek te creëren, maar heb je er wél lol in, krijg je er energie van én denk je vooral aan hoe dit jouw klanten zo goed mogelijk gaat helpen? Dan juist lekker doen! Als je het maar niet doet vanuit paniek, én op een manier die bij je past.

Zelf ga ik voor nu even voor die lange termijn strategie en wil ik mezelf aanleren om consistent waardevolle content voor je te maken. Dat ga ik doen via dit soort blogs, daar maak ik dan een podcast van, en daar maak ik weer losse posts van op Instagram, Facebook en LinkedIn. Ik heb het gevoel dat dat voor mij een manier van content creëren is die goed bij me past. Ik kan lekker schrijven en lullen (vraag maar aan mijn beste vriendin die af en toe podcasts van 20 minuten van me krijgt, oepsie!), maar op camera is echt niet mijn sterkste punt. Ik doe het wel af en toe in mijn stories, maar that’s it.

Hopelijk inspireer en help ik daar steeds meer en meer welzijnsgerichte dierprofessionals mee, zodat jullie websites allemaal beter worden, jullie daardoor meer baasjes gaan aantrekken en daardoor dierenwelzijn verhoogt.

Degenen die mijn hulp goed kunnen gebruiken, kunnen dan bij me terecht voor online cursussen over websites en Hoger in Google komen, of om samen een nieuwe website te maken. En degenen die die extra hulp niet nodig hebben, zijn dan geholpen met mijn gratis content en dat is ook geweldig, want draagt uiteindelijk ook bij aan dierenwelzijn. En dat is voor mij het belangrijkste!

Wil je niks van die gratis waardevolle content missen, schrijf je dan even in op mijn maillijst. Dan krijg je deze blogs voortaan in je inbox.

Of vraag meteen mijn gratis blauwdruk voor je homepagina aan, dan kom je er ook op!

Hopelijk vond je deze blog waardevol en heb je er wat voor jezelf uit kunnen halen! Als dat zo is, zou je mij dan ‘n pootje willen helpen? Wil je een screenshot van deze blog te maken, die in je story te plaatsen met wat je ervan vond of uit hebt gehaald, en mij taggen? Dan kunnen meer welzijnsgerichte dierenprofs deze blog ontdekken, én ik vind het super leuk om te zien wie dit leest en wat je eraan had!

En je mag me altijd een DM sturen op Instagram (@digitalepootjes.nl) als je hierop wil reageren!

Tot de volgende blog! 😁

Simone Hervij van Digitale Pootjes

Ik help je aan ‘n website die niet alleen mooi is, maar ook daadwerkelijk klanten oplevert. Die stap voor stap met je mee kan groeien en je zélf kunt aanpassen, zonder gedoe.